Patricia Epker

Lichaamsgerichte Psychotherapie

 

Wat is lichaamsgerichte therapie?

Lichaamsgerichte psychotherapie (energetic-integration) is een vorm van therapie die het lichaam, emoties en de geest als onlosmakelijk met elkaar verbonden en  dus als eenheid ziet. Hierbij gebruik je ook je lichaam als ingang om meer in contact te komen met wat er in jou leeft en om nieuwe mogelijkheden te ervaren.

Het lichaam slaat bewust en onbewust al je positieve en negatieve ervaringen op en het bezit daarmee een rijkdom aan waardevolle informatie. Als je die emoties aanspreekt, komt het lijf met antwoorden.

Luisteren naar je lijf

Binnen de lichaamsgerichte psychotherapie praten we over wat je bezig houdt en luisteren we samen naar signalen en emoties in je lijf door middel van diverse werkwijzes. De methodes die ik gebruik zijn: reichiaans ademwerk, bodyreading, gestalt, bio-energetica, visualisaties, karakteranalyse en systemisch werk. Welke methode wordt ingezet is afhankelijk van je klacht/ hulpvraag.

Door dit op een zorgvuldige manier te doen kun je veel te weten komen over wat jou echt raakt en waaraan je werkelijk behoefte hebt. Je kunt dan aan je lichaam voelen waar je levensenergie stroomt en waar deze vastzit. Maar ook ingangen vinden om dat wat vast zit letterlijk in beweging te brengen.

Je zult nieuwe ruimtes in je lijf ontdekken en langzaam spanning gaan los laten. Hierdoor zal je gaan ervaren dat je steeds meer in je eigen kracht komt te staan en ontdekken dat je in vrijheid (weer) de dingen kunt doen die jij belangrijk vindt en waar jij blij van wordt. Oftewel, binnen lichaamsgerichte psychotherapie wordt er op holistische wijze gewerkt waarbij zowel lichaam als geest worden aangesproken


Werkwijze:

BIO-ENERGETICA
Letterlijk vertaald betekent Bio-Energetica levensenergie. Door middel van actieve bewegingsoefeningen kun je ontdekken waar je levensenergie zit, jouw plezier, jouw drive, jouw motivatie. Of je komt er juist achter dat er spanning, een blokkade of disbalans is waar we vervolgens mee kunnen werken.

KARAKTERANALYSE
Karakteranalyse is het herkennen, erkennen en verkennen van je overlevingsstrategieën. Door lijfelijke kenmerken, vroege overtuigingen, opvoeding, gezin en levenservaringen vormt iedereen beschermlagen tegen al datgene wat lastig is. Door deze onbewuste patronen te analyseren en te erkennen vallen er veel puzzelstukjes op hun plek en kunnen lichaamsblokkades verzachten.

EMOTIONAL RELEASE
Oude emoties zijn veelal opgeslagen in het lijf. Door verbaal of fysiek hier ruimte aan te geven en er in oefeningen mee te werken kan er een gevoel van opluchting, opruiming of vrijheid worden ervaren.

MINDFULNESS
Rust. Ontspannen. Onthaasten. Stilzitten. Even niets doen en voelen. Wat zegt mijn lijf, wat maalt er in mijn hoofd. Door meditatie, muziek of simpelweg stilte kan er een bewustzijn worden ervaren die aanvullend werkt op gesprekken of oefeningen in de sessies.

ADEMWERK
Door bewuster, actiever en dieper te ademen komt er letterlijk meer ruimte in het lijf. Door meer zuurstof tot je te nemen ontstaat er meer vrijheid, meer energie en kunnen vastgezette spanningen of emoties vrijkomen.

ENERGETIC INTEGRATION
Een brede methode waarin verschillende (deel)technieken worden gecombineerd tot een passende oefening, gesprek of sessie, op maat voor de cliënt, passend in het moment.

BODYDRAMA
Een fysieke vorm van dramatherapie. Door te bewegen, door uit te beelden, door een pose of karakter aan te nemen valt er veel af te lezen aan het lijf waar we mee kunnen werken.

SYSTEMISCH WERK
In een opstelling wordt een (familie)systeem ruimtelijk neergezet. Oude patronen, blokkades, onbewuste dynamieken en symptomen worden inzichtelijk gemaakt. Door herkenning van de dynamiek is verandering mogelijk, waardoor eventuele vastgezette energie weer kan stromen.

WANDELCOACHING
Door naar buiten te gaan kan de omgeving, samen met het lijf, als extra informatiebron worden gebruikt. Hoe reageert het lijf op natuur, op het weer, op mensen, op geluiden? De omgeving als metafoor voor het leven.